Bölcsességfogak eltávolítása

A bölcsességfogak a fogívben leghátul találhatók. Ezek törnek elő legkésőbb, általában 18-30 éves korban, bár ez néha korábbi vagy későbbi életkorban is előfordulhat. Sokszor előfordul, hogy a bölcsességfog számára nincs elegendő hely a fogívben, így nem tud kinőni teljesen, a fogat részben vagy teljesen fogíny borítja. A fogíny és a fog közé a szájüregből baktériumok kerülhetnek és ezek időről időre gyulladáshoz, fájdalomhoz, duzzanathoz vezethetnek.

A bölcsességfogak mindig okoznak-e problémát?
Nem! Ha elegendő helyük van a szájüregben, akkor megfelelően előtörhetnek, és részt vehetnek a rágásban. 

Mikor szükséges a bölcsességfog eltávolítása?

Ha a fog koronája körül fogínygyulladás alakul ki, és a fog teljes előtörése később sem valószínű, a visszatérő gyulladás megelőzése érdekében javasolt az eltávolítás. Eltávolítjuk a bölcsességfogakat előrehaladott szuvasság vagy fogágybetegség esetén, vagy ha akadályozza az előtte lévő fog restaurációját. Fogszabályozó kezelés kezdete előtt is szükséges lehet a bölcsességfogak eltávolítása. Szerencsére ritkán, de előfordulhat, hogy az elő nem tört bölcsességfog körül ciszta alakul ki, ebben az esetben a cisztát a sebész a foggal együtt távolítja el.

A felső bölcsességfogak

Az alsó bölcsességfog eltávolítása után a felső bölcsességfog rágófunkcióját elveszíti, tisztítása nehéz, ami fogágybetegséghez, fogszuvasodáshoz vezethet. Ezekben az esetekben szükséges lehet a felső bölcsességfogak eltávolítása is. Ezt sokszor egy időben végezzük az alsó bölcsességfog eltávolításával.

Okozhat-e a bölcsességfog gócbetegséget?

Igen, ha a fog koronája körül rendszeresen gyulladás alakul ki, akkor az különböző gócbetegségek (hajhullás, bőrbetegségek stb.) kialakulásához vezethet. Ha a fogszuvasság mélyre terjed és a fogbél ennek következtében elhal, akkor a fog szintén gócnak tekintendő.

Szükség van-e kórházi kezelésre?

Az esetek túlnyomó többségében a beavatkozás fogászati székben, helyi érzéstelenítésben elvégezhető. Nagyon ideges, szorongó páciens esetében nyugtató adása szóba jöhet. Ritkán, mélyebben elhelyezkedő fogak, várhatóan nehezebb beavatkozás esetén a szájsebész altatást javasolhat. 

Mire lehet számítani a beavatkozást követően?

Kellemetlen érzés, fájdalom elég gyakori. A beavatkozást követően néhány napig szükség van fájdalomcsillapítóra, mint Cataflam, Algoflex. Előfordulhat különböző mértékű duzzanat és kék folt az arcon, nyakon. A duzzanat általában a műtét utáni napon a legnagyobb, majd napról-napra fokozatosan csökken. Gyakori a valamilyen mértékű szájnyitási korlátozottság, amely az étkezést nehezíti. Ezért néhány napig szükség lehet pépes vagy folyékony diétára.
A mellékhatások körülbelül 7-10 nap alatt csökkennek le annyira, hogy visszatérhessünk a normális étrendre, életvitelre, de akár 3 hét is eltelhet addig, amíg a száj, a rágóizmok teljesen visszatérnek normális működésükhöz.
A műtéti fogeltávolítást követően a sebet általában összevarrjuk. Ha felszívódó varróanyagot alkalmaztunk, nincs szükség varratszedésre. Ellenkező esetben a beavatkozást 7. napon távolítjuk el a varratot.

Milyen komplikációk lehetnek?

Az alsó bölcsességfogak eltávolításakor az esetek egy részében bekövetkezhet nyelv- vagy alsó ajakzsibbadás. Ez általában néhány nap vagy hét alatt megszűnik, időnként néhány hónapot vesz igénybe. Nagyon ritka az, amikor a zsibbadás tartósan megmarad.
A fogeltávolítás helyén ritkán gyulladás alakul ki. Ennek a tünetei lehetnek: növekvő diszkomfort érzés, fájdalom, a duzzanat fokozódása, láz, nyelési nehezítettség. Ezekben az esetekben további kezelésre lehet szükség, ezért keresse fel klinikánkat.

Mit kell tenni a fogeltávolítás után?
A műtétet követően pihenésre van szükség. A fogeltávolítás területének 1-2 napig tartó jegelése javasolt a duzzanat és a fájdalom csökkentésére. Sportot, fizikai munkát kerülje! A beavatkozást követően egy-két napig a sebet ne szívogassa, ne öblögesse, mert ezáltal kiöblíti a fogmederben kialakult vérömlenyt, amely elhúzódó, fájdalmas gyógyuláshoz vezethet. A szájüreg tisztán tartása lényeges, ez napi többszöri alapos fogmosást jelent (az első 2 napban ne öblögessen, csak köpje ki a fogmosó vizet). A beavatkozás estéjén az óvatos fogmosás már megengedett. A műtétet követő néhány napban lehetőség szerint kerülni kell a dohányzást, mert ez fokozott lepedékképződést okozhat.

Szükség van-e betegszabadságra?
Sebészi fogeltávolítás után szükség lehet néhány napos pihenésre.